niedziela, 13 października 2013

JABŁECZNIK

Bardzo proste do zrobienia i smaczne ciasto.
A zatem zapraszam :)

SKŁADNIKI:

- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 20 dag margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:
- ok. 1 kg jabłek
- cukier (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)


WYKONANIE:

1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Margarynę pokroić na drobne kawałki i dodać do mąki i dobrze wymieszać.
3. Żółtka, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze śmietaną po czym dodać do mąki z masłem i dobrze wyrobić ciasto.
4. Posmarować dużą blachę tłuszczem i posypać bułką tartą.
5. Ciasto podzielić na pół.
6. Z pierwszej połowy ciasta odrywamy kawałki, które rozwałkowujemy i kładziemy na spodzie blachy do czasu, aż cały spód będzie nim pokryty i delikatnie łączymy krawędzie.
7. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym ścieramy na tarce na  dużych oczkach. 
8. Starte jabłka lekko odciskamy z soku.
9. Odciśnięte jabłka wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem (jeśli lubimy) oraz cukrem (jeżeli chcemy dosłodzić jabłka).
10. Z drugiej połowy ciasta odrywamy kawałki, które rozwałkowujemy i kładziemy na jabłkach. Następnie delikatnie łączymy krawędzie ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwany widelcem.
11 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 St. C
12. Pieczemy 40 - 60 minut.





Życzę smacznego
JaGa

1 komentarz:

  1. mmm uwielbiam jabłecznik . ;)
    na pewno spróbuje tego przepisu. ;pp


    Pozdrawiam i zapraszam : http://pilovin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń