środa, 12 września 2012

KURCZAK MIODOWO - MUSZTARDOWY

Kurczaka uwielbiam pod każdą postacią.
Tym razem przyrządziłam go trochę pikantnie.

SKŁADNIKI:


  • filety z kurczaka (tyle filetów, ile osób)
  • krem z gorczycy z miodem (musztarda)
  • keczup (w takiej samej ilości co musztarda)
  • miód (pół łyżeczki)
  • cebula
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól 
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne (odrobina ! )
  • olej


PRZYGOTOWANIE:

1. Filety myjemy i kroimy w kostkę.

2. W miseczce mieszamy musztardę, keczup, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, pieprz czarny, pieprz cayenne, paprykę słodką i ostrą oraz sól.



3. Pokrojonego w kostkę kurczaka obtaczamy w przygotowanym sosie.


4. Tak obtoczonego kurczaka wkładamy na pół godziny do lodówki.

5. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki.

6. Wlewamy olej na głęboką patelnię, rozgrzewamy go i podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, wykładamy na patelnię kurczaka (cebuli nie należy wyjmować) i smażymy go często mieszając, aby się nie przypalił. 

7. Następnie podajemy.


Ja zjadłam swojego kurczaka z ziemniaczkami i zasmażaną kapustką.

Tak przygotowany kurczaczek ma lekko pikantny smak. Jest też szybki w przygotowaniu.

ŻYCZĘ SMACZNEGO


Pozdrawiam serdecznie
JaGa


Ps. Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż ta zależy od tego, na jaką ilość osób przygotowuje się danie. Przy przygotowywaniu dla dwóch osób wychodzi po trzy łyżki kremu z gorczycy z miodem oraz keczupu. Jeżeli użyje się normalnej, ostrzejszej musztardy, wtedy trzeba dać pełną łyżeczkę miodu (taką pełniejszą). Ilość przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Moim skromnym zdaniem z pieprzem cayenne  nie należy przesadzać, ponieważ jest on dosyć ostry. Jeżeli ktoś za nim nie przepada może użyć curry, lub w ogóle z niego zrezygnować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz