niedziela, 18 sierpnia 2013

CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ

Całkiem niedawno zachciało mi się czegoś słodkiego, ale nie jakichś ciastek czy batoników. Postanowiłam więc upiec ciasto. A że nie za bardzo chciało mi się poświęcać na nie dużo czasu, wybrałam coś łatwego i szybkiego w przygotowaniu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 35 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 12 łyżek słodkiego mleka
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 2 łyżki kakao


Wykonanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Utrzeć ze sobą margarynę cukier i żółtka po czym dodać cukier waniliowy i wszystko wymieszać.
  3. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao i dobrze wymieszać.
  4. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta po cym dokładnie wymieszać.



SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek słodkiej śmietany


Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do piany dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę, sok z cytryny i lekko wymieszać.


PIECZENIE:

  1. Połowę ciasta wyłożyć do formy.
  2. Nałożyć kokos.
  3. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
  4. Piec w temperaturze 180 - 200 st. Celsjusza przez 30 - 40 min.

A oto gotowe ciasto :)



Życzę smacznego!!!
JaGa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz