Całkiem niedawno zachciało mi się czegoś słodkiego, ale nie jakichś ciastek czy batoników. Postanowiłam więc upiec ciasto. A że nie za bardzo chciało mi się poświęcać na nie dużo czasu, wybrałam coś łatwego i szybkiego w przygotowaniu.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 35 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny
- 12 łyżek słodkiego mleka
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 - 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Utrzeć ze sobą margarynę cukier i żółtka po czym dodać cukier waniliowy i wszystko wymieszać.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao i dobrze wymieszać.
- Z białek ubić pianę i dodać do ciasta po cym dokładnie wymieszać.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek słodkiej śmietany
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę, sok z cytryny i lekko wymieszać.
PIECZENIE:
- Połowę ciasta wyłożyć do formy.
- Nałożyć kokos.
- Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
- Piec w temperaturze 180 - 200 st. Celsjusza przez 30 - 40 min.
A oto gotowe ciasto :)
Życzę smacznego!!!
JaGa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz