Przedstawiam Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych dań.
SKŁADNIKI:
tu tylko część składników
- ok. 30 dkg makaronu
- 30 dkg mielonego mięsa wołowego
- 10 dkg boczku
- 2 średnie marchewki
- 1/3 dużego selera
- 1 duża cebula
- 3 - 4 pomidory
- koncentrat pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 3 - 4 łyżki śmietany
- starty żółty ser
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i seler obrać po czym zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę.
W dużym i wysokim rondlu rozgrzć olej, wrzucić pokrojony boczek i wysmarzyć na chrupko na średnim ogniu. Dodać cebulę i przyrumienić ją. Następnie dodajemy starte warzywa i podsmarzamy całość kilka minut. Teraz dodajemy mielone mięso, mieszamy całość, przyprawiamy pieprzem i smażymy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Do rodla wlać wodę, dodać pomidory, liście laurowe, posolić, znów oprószyć pieprzem, posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszć i gotować ok. 25 - 30 minut co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy dla wyostrzenia smaku (ok. 3 - 4 łyżki, w zależności od upodobań). Pod koniec dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.
Makaron należy przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowe danie posypujemy startym żółtym serem.
a oto gotowe danie
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Życzę
SMACZNEGO
Pozdrawiam serdecznie
JaGa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz