piątek, 20 stycznia 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE

Przedstawiam Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych dań.

SKŁADNIKI:
tu tylko część składników

  • ok. 30 dkg makaronu
  • 30 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 10 dkg boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1/3 dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 3 - 4 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • starty żółty ser 
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • olej

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i seler obrać po czym zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Boczek pokroić w kostkę.

 W dużym i wysokim rondlu rozgrzć olej, wrzucić pokrojony boczek i wysmarzyć na chrupko na średnim  ogniu. Dodać cebulę i przyrumienić ją. Następnie dodajemy starte warzywa i podsmarzamy całość kilka  minut. Teraz dodajemy mielone mięso, mieszamy całość, przyprawiamy pieprzem i smażymy.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.

Do rodla wlać wodę, dodać pomidory, liście laurowe, posolić, znów oprószyć pieprzem, posypać bazylią,  oregano i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszć i gotować ok. 25 - 30 minut co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy dla wyostrzenia smaku (ok. 3 - 4 łyżki, w zależności od upodobań). Pod koniec dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.

Makaron należy przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 Gotowe danie posypujemy startym żółtym serem.

a oto gotowe danie

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Życzę 
SMACZNEGO

Pozdrawiam serdecznie
JaGa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz