Co prawda sezon na leczo powoli dobiega już końca, ale jeszcze można się tym smacznym daniem zajadać. A oto i przepis.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg kiełbasy
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do rondla z nagrzanym olejem i szklimy. Po chwili dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek.
- Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy słodką paprykę, mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do rondla. Mieszamy.
- Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do pozostałych składników.
- Całość doprawiamy ostrą papryką w proszku i solą. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając.
A oto gotowe danie:
Życzę smacznego
JaGa
Ps. Danie równie dobrze smakuje bez kiełbasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz