środa, 18 września 2013

LECZO

Co prawda sezon na leczo powoli dobiega już końca, ale jeszcze można się tym smacznym daniem zajadać. A oto i przepis.

SKŁADNIKI:



  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól


PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do rondla z nagrzanym olejem i szklimy. Po chwili dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek.
  2. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy słodką paprykę, mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu.
  3. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do rondla. Mieszamy.
  4. Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do pozostałych składników.
  5. Całość doprawiamy ostrą papryką w proszku i solą. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając.



A oto gotowe danie:



Życzę smacznego
JaGa


Ps. Danie równie dobrze smakuje bez kiełbasy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz