sobota, 6 lipca 2013

CYTRYNOWIEC

Cytrynowiec to przepyszne ciasto wykonane według przepisu Siostry Anastazji. 
A oto w jaki sposób należy go wykonać.
Zapraszam :)


JASNY BISZKOPT: 
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wymieszać.
  2. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do piany. Wymieszać.
  3. Wlać na formę do pieczenia i piec w temperaturze 160 do 180 st. C przez 30 - 40 min.

MASA CYTRYNOWA:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i połączyć z wodą cytrynową, po czym ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

MASA ŚMIETANKOWA:
  • 0,5 litra śmietany kremówki (polecam Piątnica 36%)
  • 2/3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
Śmietanę ubić, dodając cukier, a na końcu rozpuszczoną żelatynę.

DODATKI:
  • 1 duża puszka ananasów
  • 2 paczki herbatników (najlepiej Leibnitz)


PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt - masa śmietankowa - herbatniki - masa cytrynowa - ananasy


Tak wygląda ciasto na blasze po upieczeniu...


...a tak ukrojony kawałek.


Życzę smacznego!!!
JaGa


Ps. Przepis na dużą blachę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz