Cytrynowiec to przepyszne ciasto wykonane według przepisu Siostry Anastazji.
A oto w jaki sposób należy go wykonać.
Zapraszam :)
JASNY BISZKOPT:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wymieszać.
- Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do piany. Wymieszać.
- Wlać na formę do pieczenia i piec w temperaturze 160 do 180 st. C przez 30 - 40 min.
MASA CYTRYNOWA:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 żółtka
- 3 cytryny
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
MASA ŚMIETANKOWA:
- 0,5 litra śmietany kremówki (polecam Piątnica 36%)
- 2/3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
DODATKI:
- 1 duża puszka ananasów
- 2 paczki herbatników (najlepiej Leibnitz)
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt - masa śmietankowa - herbatniki - masa cytrynowa - ananasy
Tak wygląda ciasto na blasze po upieczeniu...
...a tak ukrojony kawałek.
Życzę smacznego!!!
JaGa
Ps. Przepis na dużą blachę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz